A mi Kodályunk 2. – Psalmus hungaricus – Díszbemutató az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A Magyar Művészeti Akadémia, a Pannonia Entertainment és a FocusFox szeretettel meghívja Önt és partnerét

Petrovics Eszter: A mi Kodályunk dokumentumfilm-trilógia második részének, a Psalmus hungaricusnak ünnepélyes díszbemutatójára

2022. november 27-re, vasárnapra, 19.30 kezdettel, az Uránia Nemzeti Filmszínházba.

Részvételi szándékát kérjük, az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével jelezze. A sikeres regisztrációról néhány percen belül automatikus válaszlevelet küldünk.

Számítunk megtisztelő jelenlétére!

Üdvözlettel,
Magyar Művészeti Akadémia
Pannonia Entertainment
FocusFox

Regisztráció a díszbemutatóra

Az eseményre szóló regisztráció lezárult. Köszönjük mindenkinek a nagy érdeklődést!

Bővebben a filmről

Petrovics Eszter Kodály-filmtrilógiájának második része a zeneszerző, zenetudós életének az I. világháborútól a Psalmus Hungaricus 1923-as bemutatásáig tartó időszakát dolgozza föl, a remekművet állítva a középpontba. A sorozat első részéhez hasonlóan a filmben a két főszereplő  –  Fekete Gábor színművész és Radnóti Róza zeneakadémista, akik ezúttal a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékeit alakítják –  egymással és különböző szakértőkkel zajló beszélgetéseiből, valamint a filmben felcsendülő zeneművekből tárul fel Kodály életpályájának e korszaka. A film végén, az alkotás csúcspontjaként teljes egészében bemutatásra kerül a Psalmus Hungaricus hangversenytermi előadása a mű az egykori ősbemutatójának helyszínén, a Pesti Vigadóban.

Az alkotás amellett, hogy bemutatja a korszak kiemelkedő zeneműveit, kitekint Kodály irodalmi érzékenységére is: a magyar költészet felé fordulására, saját publicisztikai munkáira és Móricz Zsigmonddal való kapcsolatára, szellemi és valós találkozásaikra. A filmben feltárul a mindenkit megrendítő történelmi események hatása Kodály életére és műveire, beleértve a meghurcoltatását, a Dohnányi-Bartók-Kodály hármas és Hubay Jenő konfliktusát, valamint a Psalmus Hungaricus keletkezéstörténetét, amely egyszerre reflektál a szövege alapjául szolgáló zsoltárfordítás Dávid-korabeli eseményeire, illetve az első világháború elvesztésére és a trianoni békeszerződésre.

A film létrejöttében közreműködő alkotó műhely

Főszereplők: Radnóti Róza, Fekete Gábor
További szereplők: Perényi Miklós, Tóth Márton, Csonka Laura, László Ferenc, Lakatos Gergely, Pálmai Oliver, Mákné Cseman Eszter
Narrátor: Kaszás Gergő
Operatőr: Sibalin György
Forgatókönyvíró: Petrovics Eszter
Hangmérnök: Bányay Gábor
Zenei rendező: Matz Ádám
Vágó: Mógor Ági HSE, Endrédi Tamás
Gyártásvezető: Ordódy Judit
Producer: Muhi András, Ferenczy Gábor
Rendező: Petrovics Eszter

Közreműködők:
Szent István Filharmonikusok
Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola
Nemzeti Énekkar
Tenor szóló: Kovácsházi István
Karmester: Rajna Martin

Sajtókapcsolat

Lunczer Gábor
PR / marketing
Pannonia Entertainment
E-mail: sajto kukac pannonia-entertainment.com