A művészet templomai: Salvador Dalí ifjúkora – Díszbemutató az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A Pannonia Entertainment tisztelettel meghívja Önt és partnerét David Pujol A művészet templomai: Salvador Dalí ifjúkora című filmjének díszbemutatójára,

amelyet 2021. december 17-én 18:30-kor tartunk az Uránia Nemzeti Filmszínházban. (Budapest, Rákóczi út 21, 1088).

A 65 perces filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

A film előtt bevezető előadást tart Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum kurátora. 

Részvételi szándékát kérjük, az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével jelezze. A sikeres regisztrációról automatikus visszaigazoló emailt kap a regisztráció során megadott emailcímre.

Köszönjük előre is, ha segít a bemutató hírének terjesztésében. A film sajtóanyagai az oldalon lejjebb görgetve megtalálhatók.

Számítunk megtisztelő jelenlétére!

Üdvözlettel,
Pannonia Entertainment

Regisztráció a díszbemutatóra

A művészet templomai – Salvador Dalí ifjúkora - Díszbemutató az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Bővebben a filmről

Salvador Dalí szürrealizmushoz vezető útjának története a mozikban

December 16-tól érkezik a mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat legújabb epizódja, amely Salvador Dalí születésétől a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig, 1904-től 1929-ig tartó korszakára fókuszál. A mozivetítések exkluzív kísérőfilmje Salvador Dalí és Walt Disney Destino című, sokáig elveszettnek hitt közös animációs rövidfilmje.

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány támogatásával és szakmai közreműködésével elkészült film eddig még sohasem látott archív dokumentumokat és felvételeket mutat be a szürrealizmus mesterének fiatalkoráról, köztük Dalí személyes naplójának részleteit, és a korabeli interjúkban elhangzott visszaemlékezéseit. Ezeknek köszönhetően új nézőpontból tárul fel a festő fiatalkora, amelyre kétségtelenül nagy hatást gyakorolt bátyja kisgyermekkori halála és a művészettörténetbe való korai bepillantása.

Dalí kezdetben szülővárosában, Figueresben, később Madridban folytatta művészeti tanulmányait, ahol a művészvilág olyan meghatározó egyéniségeivel találkozott, mint Federico García Lorca és Luis Buñuel. Fiatal felnőttként utazott először Párizsba, majd nem sokkal később oda is költözött, ott ismerkedett meg Miróval, Picassóval és a szürrealista csoporttal, akikhez 1929-ben csatlakozott.

A film feltárja Dalí művészetének átalakulását, végigkövetve a folyamatot, ahogy a pályája korai korszakának éveiben az őt ért hatásoknak köszönhetően alkotói stílusa a klasszikusból egyre inkább az avantgárdba hajlott. Bemutatja, miként alakult ki az az utánozhatatlan látásmód és jellegzetes alkotói stílus, amely mára az egyetemes művészet elválaszthatatlan részévé vált.

A 2018-ban megjelent előző Dalí-filmet – A halhatatlanság nyomában – is jegyző David Pujol alkotásának díszbemutatója december 17-én lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol felvezető előadást tart Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Egyetem kurátora. A filmet az Uránia mellett országszerte számos további helyszínen, többek között Debrecenben, Szolnokon, Szombathelyen, Pécsett, Miskolcon és Székesfehérváron is bemutatják.

A művészettörténeti dokumentumfilm exkluzív kísérőfilmje a mozikban a Destino (magyarul: Végzet) című különleges animációs rövidfilm, amelynek készítése Salvador Dalí és Walt Disney együttműködésében indult 1945-ben, ám a világháború miatt félbeszakadt, és csak 2003-ban fejezték be a Disney Studio animátorai, miután Roy E. Disney, Walt Disney unokaöccse rátalált a eredeti rajzokra és egy 17 másodperces próbafelvételre. A végeredmény egy csaknem teljes egészében tradicionális animációval megalkotott csodálatos rövidfilm, egy halandó lány és Kronosz, az idő istene közötti beteljesületlen szerelemről, amelyben egy jellegzetes Disney-nőalak végigtáncolja a történetet a számtalan dalí-motívumban bővelkedő szürrealista környezetben. Az eredeti rajzok és storyboard alapján megvalósult hatperces alkotást a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján, a franciaországi Annecy-ben mutatták be először, és 2004-ban Oscar-díjra jelölték a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

Letölthető képanyag: https://www.pannonia-entertainment.hu/Salvador-Dali-ifjukora-KEPANYAG