A TANÚ – Eredeti, cenzúrázatlan változat – Sajtóvetítés az Art+ Cinemában

A Pannonia Entertainment tisztelettel meghívja Önt Bacsó Péter A tanú című filmje eredeti, 108 perc hosszúságú cenzúrázatlan változatának sajtóvetítésére,

amelyet 2019. május 23-án 14:00 órakor tartunk az Art+ Cinemában (1074. Budapest Erzsébet krt. 39.)

Számítunk megtisztelő jelenlétére!

Részvételi szándékát kérjük az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével jelezze.

Köszönjük előre is, ha tud segíteni a mozibemutató hírének terjesztésében!

Üdvözlettel,
Pannonia Entertainment

Regisztráció a sajtóvetítésre

A tanú - cenzúrázatlan sajtovetites

Bővebben a filmről

Új, 2019-es előzetes:

A tanú – Eredeti, cenzúrázatlan változat
színes magyar filmszatíra, 108 perc, 1969 / 2019
rendező: Bacsó Péter
magyarországi mozibemutató: 2019. június 6.
forgalmazó: Pannonia Entertainment

Néhány nappal a Cannes Classics-világpremier után moziban is bemutatja a Magyar Nemzeti Filmalap Bacsó Péter A tanú című filmjének eredeti, cenzúrázatlan változatát, együttműködésban a Pannonia Entertainmenttel.

A forgatás és a sorozatos leállítások, az egyes jelenetek kivágatása és a hozzáforgatások – hatalom és művészet jellegzetes egyezkedése volt a hatvanas évek végén. A fennmaradt egyetlen cenzúrázatlan korabeli kópia alapján, a digitális technika segítségével most lehetővé vált az eredeti változat rekonstrukciója. A kivágott részeket – amelyek közül többnek az eredeti negatívja a Mafilm raktárából került elő hosszú kutatómunka során – a Filmlabor hiánytalanul be tudta illeszteni filmbe, és „hozzáfényelni” a mindenki által ismert verzió restaurált anyagához. Ennek köszönhetően most kiváló minőségben lesz látható a cenzúrázatlan változat.

Az eredeti verzióban látható a Rajk Lászlóra utaló sötétzárka-jelenet, s az a beszélgetés is bővebb, ahol az egyház ezeréves stabilitását állítják szembe az éppen csak megszületett kommunista rendszerrel. Ebben a változatban még nem szerepelt a forgalmazott változatot záró, több évvel később játszódó villamosjelenet, amelyet a rendező a cenzúra utasítására illesztett a film végére 1969-ben.

A film a szocialista diktatúra szimbólumává vált. Az elkészítése után tíz évre dobozba zárt alkotást 1981-ben vetítették először Cannes-ban, és ezután 32 országban mutatták be.

Teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor közös munkája, 30 szakember részvételével és a Magyar Operatőrök Társasága közreműködésével valósult meg.

A részletes filmismertetőhöz kérjük, kattintson ide!

 

Sajtókapcsolat

Zsarnai Gábor
PR / marketing
Pannonia Entertainment
Mobil: +36-30-455-0422
E-mail: sajto kukac pannonia-entertainment.com