A Babadook (2014)

Előzetes

Adatlap

A Babadook (The Babadook)
színes, feliratos ausztrál-kanadai horror-dráma, 93 perc, 2014, (18)

Magyarországi bemutató: február 1.
Forgalmazza a Pannonia Entertainment

ALKOTÓK

Főszereplők: Essie Davis, Daniel Henshall, Benjamin Winspear, Chloe Hurn, Barbara West
Rendező: Jennifer Kent
Forgatókönyv: Jennifer Kent
Zene: Jed Kurzel
Operatőr: Radek Ladczuk
Producer: Kristina Ceyton, Kristian Moliere
Executive producer: Jan Chapman, Jeff Harrison, Jonathan Page, Michael Tear
Vágó: Simon Njoo

Képek

[tribulant_slideshow gallery_id=”34″]

Letöltések

Némi késéssel végre Magyarországon is bemutatkozik a mozivásznakon a műfaj rajongói és kritikusai által világszerte elismert, drámai- és horrorelemekben bővelkedő pszichothriller, a több mint 50 fesztiváldíjjal elismert „Babadook”.

A történet főszereplője Amelia, aki akkor veszítette el a férjét, amikor az éppen kórházba vitte őt, hogy megszülje első gyermeküket. A baleset óta hét év telt el, de a nő még mindig nincs túl rajta, és azóta is egyedül neveli fiát, Samuelt. A fiú nem könnyíti meg a dolgát: súlyos viselkedési problémákkal küzd, követelőző és erőszakos, ugyanakkor folyton rémálmokkal küzd és azt állítja hogy egy félelmetes szörny lakik a házukban. Egy nap Samuel az esti meseolvasáshoz egy furcsa könyvet emel le a polcukról, az ijesztő gyerekkönyv hatására azonban fiú állapota csak rosszabbodik, idővel az iskolából is kitiltják. Ahogy anya és fia egyre jobban elszigetelődik a külvilágtól, Amelia kezdi úgy érezni, hogy talán tényleg nincsenek egyedül a házukban…
„Soha nem láttam ennél félelmetesebb filmet” – írta Twitteren William Friedkin, Az ördögűző (The Exorcist, 1973) legendás rendezője. Jennifer Kent ausztrál író-rendező első nagyjátékfilmje zsigerien félelmetes és a fokozatosan építkező első félidő után a film második felében székbe szögezően feszült, ugyanakkor realizmusa miatt szívszorító és katartikus is egyszerre. Természetfeletti rémek és hatásvadász effektek helyett a forgatókönyv és karakterek aprólékos kidolgozásával, a feszültség lassú és alattomos fokozásával dolgozik. A nehezen meghatározható műfajú, pszichothrillert drámai- és horrorelemekkel vegyítő film pont az életszerűsége miatt válik igazán félelmetessé: a szereplők belső félelmei, magánya, bűntudata, gyásza és dühe lépésről lépésre öltenek testet a tettlegességig fajuló végkifejletig – és ebben a folyamatban egy kicsit saját magunkra, pillanatokrea bevillanó sötét gondolatainkra is ismerhetünk, különösen a filmvégi csattanó ismeretében.

A Babadook a kultikus Sundance Filmfesztivál versenyszekciójában debütált, majd körbeutazta a világot és az összes jelentős horror/fantasy fesztiválon lenyűgözte a közönséget és a kritikusokat újszerű látásmódjával és azzal, ahogy visszatért a műfaj gyökereihez. 61 jelölésből nem kevesebb, mint 55-öt váltott díjra és 2014-es nemzetközi premierje után számos kritikus az év horrorfilmjének kiáltotta ki. A Rotten Tomatoes kritika-gyűjtő portálon jelenleg 98%-on áll az értékelése (200 fölötti kritika alapján), ami kifejezetten ritka ennél a műfajnál. A kritikák a kidolgozott forgatókönyv és az erős színészi játék mellett kiemelik a film vizualitását, a fények és árnyékok kreatív játékából adódó fesztültségkeltés mesteri kihasználását. Hazánkba ugyan némi késéssel érkezik a film, de ez mit sem von le abból a tényből, hogy egy olyan komplex, érett és intelligens alkotás, amilyenre már nagyon nagy szüksége volt a műfajnak. A Babadook-ot február 1-től vetítik a hazai mozik, eredeti nyelven, magyar felirattal.