A művészet templomai: Gauguin Tahitin – Az elveszett paradicsom

Előzetes

Képek

Hol vetítik?

Várkert Bazár, Testőrpalota

https://varkertbazar.jegy.hu/program/a-muveszet-templomai-gauguin-tahitin-az-elveszett-paradicsom-varkert-mozi-119924

Várkert Bazár 2022.09.24 18:00
Várkert Bazár 2022.10.18 18:00
Várkert Bazár 2022.12.13 18:00

Adatlap

A művészet templomai: Gauguin Tahitin – Az elveszett paradicsom
színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019 (12)

Rendező: Claudio Poli
Forgatókönyv: Marco Goldin,  Matteo Moneta
Főszereplő: Adriano Giannini (narrátor)
Zene: Remo Anzovino
Operatőr: Lorenzo Giromini, Alessio Viola
Vágó: Claudio Poli

Magyarországi bemutató: 2020. január 23.

Letöltések

Az elveszett paradicsom nyomában – Gauguin élete és művészete a mozivásznon

1891. április 1-jén, 43 éves korában Paul Gauguin elhagyta Marseille-t és a csendes-óceáni Tahiti felé indult, hogy megtalálja a földi paradicsomot. Vajon valóban rátalált? Létezett-e az a tiszta, érintetlen világ, amelyet a festményein látunk? A művészet templomai sorozat Gauguin Tahitin – Az elveszett paradicsom címmel mozikba kerülő új epizódja a művészet örök lázadójának utazását követi nyomon az élet esszenciájának nyomában, Párizstól a Breton partvidéken át Tahitiig és a Markézi-szigetekig.

A másfél órás filmben a művész által hőn szeretett helyi lakosok segítségével felfedezhetjük azokat a mára legendássá vált területeket és útvonalakat, amelyek Gauguin világhírűvé vált festményeit inspirálták. Meglátogathatjuk azokat a helyeket, ahol a bambuszból és levelekből saját maga által ácsolt házakban olyan fényeket és színeket fedezett fel, melyek örökre megváltoztatták a művészetét, és megismerhetjük az őslakosok gátlásoktól mentes érzékiségét is, ami oly nagy hatással volt a festőre, hogy feladta érte korábbi életét.

A rendező, Claudio Poli szerint Gauguinnek le kellett győznie kezdeti csalódását, amikor a nyugati világ hatásait és sebeit magán viselő Tahitivel találkozott, és tovább kellett keresgélnie a szigetvilág távolabbi sarkaiban, ahol még megtalálhatta és az utolsó pillanatban – színeivel, lakóival, buja tájaival – megörökítette az „elveszett paradicsom nyomait”. Mindehhez szükség volt egyedülálló művészi látásmódjára, amely felül tudott emelkedni a kiábrándító valóságon. Ahogy Gauguin fogalmazott: „Le kellett hunynom a szemem, hogy elkezdjek látni”.

A film arra is rávilágít, hogy Gauguin egyetlen műve sem maradt Tahitin, nagy részüket maga a művész juttatta vissza Európába, utolsó hátrahagyott képeit pedig a helyi püspök semmisítette meg, obszcénnek minősítve azokat. Európában és a nagyvilágban azonban hamarosan óriási kultusza lett műveinek. Nemcsak a posztimpresszionista festészetre voltak nagy hatással, de az irodalomra is: Gauguin lett a szimbolisták, elsősorban Mallarmé kedvenc festője.

A mozikba kerülő alkotás a festő életének európai állomásai és Francia-Polinézia szigetvilága mellett ezekbe a múzeumokba is ellátogat, a New York-i Metropolitan Museum of Art, a chicago-i Art Institute of Chicago, a washingtoni National Gallery of Art és a bostoni Museum of Fine Arts Gauguin-gyűjteménye is megjelenik a vásznon. A sorozatra jellemző részletgazdag közeli felvételeken megelevenednek a festő különböző korszakai, a kezdetektől a Bretagne-i éveken át a polinéz és tahiti időszakig, amelyek egy egészen sajátos stílusban teljesedtek ki: szokatlan, szinte már természetellenes színhasználata a lélek finom rezdüléseit jelenítette meg olyan csúcsműveiben, mint 300 millió dolláros rekord áron elkelt Nafea faa ipoipo? (Mikor házasodsz meg?, 1892) vagy a közel 4 méter széles Honnan jövünk? Mik vagyunk? Hová megyünk? (1897)

Letölthető képanyag: https://drive.google.com/drive/folders/1H3a6nDPkuH67M22FjPfNHxVq4g40l05d?usp=sharing

A művészet templomai: Gauguin Tahitin – Az elveszett paradicsom
színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019 (12)

Rendező: Claudio Poli
Forgatókönyv: Marco Goldin,  Matteo Moneta
Főszereplő: Adriano Giannini (narrátor), Caroline Boyle-Turner, Paul Yeou Chichong
Zene: Remo Anzovino
Operatőr: Lorenzo Giromini, Alessio Viola
Vágó: Claudio Poli