A művészet templomai: Palladio

Előzetes

Adatlap

A művészet templomai: Palladio

színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 98 perc, 2019

rendező Giacomo Gatti
Főszereplők: Marine Butera, Andrea Crociani

korhatár: 12
forgalmazó: Pannonia Entertainment
bemutató: 2022. március 17.

Jogperiódus: 2025 március 24-ig

Képek

Hol vetítik?


Várkert Mozi

A művészet templomai: Palladio – művészeti filmvetítés 2023.05.23 18:00

Letöltések

A sorozat legújabb része az olasz késő-reneszánsz legnagyobb hatású építész mestere, Andrea Palladio örökségét mutatja be, különösen az amerikai építészetre kifejtett hatását. Ez a befolyás oly erős volt, hogy az amerikai kongresszus 2010-ben az „Amerikai építészet atyjává” nyilvánította Palladiót. Az ő esztétikája ihlette magát a kongresszus épületét is. A film megkísérli kibontani építészetének tágabb társadalompolitikai vonatkozásait, amelyek a mai napig érvényesek. Foglalkozik épületei megőrzésének kérdéskörével, és azt is megmutatja, hogy milyen egy Palladio-villában élni a 21. században.

Az Andrea Palladio építésszel foglalkozó dokumentumfilmünk arra világít rá, mennyire meghatározta egy késő reneszánsz európai építész a további évszázadok és más kontinensek, pl. Amerika gondolkodásmódját, milyennek is kell lennie egy demokratikus hatalmat és polgári jólétet sugárzó, mégis arányos, otthonos, élhető háznak és/vagy intézménynek.

Ha New York-i középületek sorát idézzük fel emlékezetünkben, mint amilyen a Legfelsőbb Bíróság vagy a Tőzsdepalota, esetleg a washingtoni Capitolium és Fehér ház épülete, ki gondolná, hogy ezeken is Palladio, egy 450 évvel ezelőtt élt itáliai mester erős hatása érhető tetten? Miként lehetséges, hogy akik sosem jártak Itáliában, még azok is ismerik hagyatékát, mint Thomas Jefferson?

Egy brüsszeli egyetemi tanár egy Yale-en tanító kollégájával és tanítványaikkal, valamint restaurátorokkal és kortárs építészekkel együtt járnak utána, hogyan lehet egyetlen személynek ilyen megkerülhetetlen öröksége, mivel magyarázható a szellem- és építészettörténetben játszott megkerülhetetlen volta, miért érdemes máig tanítani megoldásait, melyeket az  ún. Négy könyv az építészetrőlben fektetett le.