British Museum: Hokuszai – A nagy hullámon túl

Előzetes

Adatlap

British Museum: Hokuszai – A nagy hullámon túl
színes, feliratos angol ismeretterjesztő film, 90 perc, 2017 (12)

Magyarországi bemutató: 2017. október 1.
Forgalmazó: Pannonia Entertainment
Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott

Alkotók:

Szereplők: David Hockney, Ideguchi Yuki, Andrew Graham-Dixon, Grayson Perry, Kate Malone and Maggi Hambling, Tim Clark, Roger Keyes

Rendező: Patricia Wheatley
Producer: Patricia Wheatley
Vágó: Gerard Evans
Zene: Tom Smail

Hol vetítik?

Várkert Bazár – szeptember 29.
Várkert Bazár – október 17.
Várkert Bazár – október 27.
Várkert Bazár – november 21.
Várkert Bazár – december 12.

Jegyrendelés: https://www.jegy.hu/program/program-87504

Letöltések

A Hokuszai – A nagy hullámon túl egy exkluzív tárlatvezetés és lebilincselő dokumentumfilm a British Museum legújabb, azonos című kiállításáról és Kacusika Hokuszai életéről, művészetéről. A Japánban, Franciaországban és Nagy-Britanniában forgatott látványos ismeretterjesztő film elsősorban Hokuszai munkásságára és életére fókuszál, bemutatva a bezárkózó Japán titokzatos és egzotikus világát is. A forradalmi 8K Ultra HD technológia segítségével rögzített, látványos dokumentumfilmben a művészettörténet kiemelkedő szakemberei kalauzolják végig a nézőt Hokuszai festészetének és nyomtatott műveinek titkain, miközben rendkívül részletgazdag közeli felvételeken tárulnak fel a művek a mozivásznon.

Kacusika Hokuszai egy életen keresztül vizsgálta embertársait, megszállottan kutatta a természetet és a spirituális tanokat, amihez legtöbbször a Fuji vulkán képét használta háttérnek. Élete során megismerte a szenvedést is; villámcsapás érte, évekig szegénységben tengődött, ám művészetében csakis a tökéletest kereste. Hokuszai, akinek A nagy hullám Kanagavánál című fametszete Leonardo Mona Lisája mellett a legszélesebb körben ismert és legtöbbször sokszorosított képzőművészeti alkotás, nagy hatással volt Monet, Van Gogh és Picasso munkásságára is, emellett őt tekintik a népszerű japán képregény stílus, a manga atyjának is. Érdekesség, hogy a mai napig ő az egyetlen festő, akinek egy műve saját emojival (online hangulatjellel) rendelkezik.