Caravaggio: Vérről és lélekről – A művészet templomai 2018

Előzetes

Adatlap

rendező: Jesus Garces Lambert
forgatókönyv: Laura Allievi, Cosetta Lagani
főszereplők: Marigliano Emanuele (Caravaggio), Mina Gregori, Claudio Strinati, Rossella Vodret
vágó: Valentina Corti
Producer: Aline Bardella, Francesco Invernizzi, Cosetta Lagani
Gyártó: SKY, Nexo Digital, Magnitudo Film
Játékidő: 90 perc
Formátum: 2D 4K, 2K
Jogok: mozi, tévé
Nyelv: olasz, angol
Felirat: magyar

https://www.imdb.com/title/tt7955970

Magyarországi bemutató: 2018. szeptember 20.
Korhatár: 12
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Képek

Letöltések

Letölthető képanyag, előzetes és további sajtóanyagok:

https://www.pannonia-entertainment.hu/Caravaggio-LETOLTESEK

Hol vetítik?

Vérről és lélekről – Caravaggio életét és művészetét bemutató film a mozikban

„A művészet templomai” ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő epizódja a híres itáliai mester, Caravaggio életpályáját mutatja be a művészetén és személyes küzdelmein keresztül. 

A művészet templomai ismeretterjesztő mozifilm-sorozat keretében a nagy sikert aratott Vatikáni múzeum, a Firenze és az Uffizi képtár, és Raffaello: A festőfejedelem alkotóitól ismét egy kimagasló itáliai mester életét és művészetét bemutató film következik, amely a sorozat eddigi legsötétebb hangvételű alkotása. A Caravaggio – Vérről és lélekről című film Michelangelo Merisi da Caravaggio pályáját mutatja be munkásságán és személyes küzdelmein keresztül, akinek nem csupán a művészetét, de az egész létét is a fény és az árnyék, a kontrasztok és az ellentmondások, az ihletett zsenialitás és a hideg józanság váltakozása jellemezte.

Roberto Longhi, a legelismertebb Caravaggio-szakértő véleménye szerint a művész munkásságát csak az életrajzával párhuzamosan lehet értelmezni, mivel minden mesterművében személyes tapasztalatai tükröződnek. A negyedik éve zajló sorozat eddigi legsötétebb hangvételű epizódja két irányból közelíti meg forradalmi mestert, aki korának művészeti elvárásai ellen lázadva vált a manierizmus, valamint a 17. század eleji naturalisztikus ábrázolás iskolateremtő képviselőjévé. A művészettörténeti szempontokat elénk táró neves szakértők narrációja a korai festményektől (mint a Beteg Bacchus gyermek és a Gyümölcskosarat tartó fiú) kezdve egészen a római korszakának művein át (Hamiskártyások, Szent Katalin, Judit lefejezi Holofrenészt, valamint a Dávid Góliát fejével) mutatja be az alkotót. A szakértői interjúkat a remekművek csodálatosan részletgazdag közeli felvételei színesítik. A másik megközelítésben a már-már fotószerűen realisztikus csendéletei kerülnek elemzésre, amelyek jellegzetesen szimbolizálják életét és munkásságát, legyen alkotásai témája akár egy gyümölcskosár, egy hangszer, egy kard vagy épp egy börtönrács. Ezek az érzelmekkel teli pillanatok – valamint két különleges filmes képalkotási megoldások segítik a nézőt abban, hogy betekintést nyerjenek Caravaggio elméjébe és lelkébe, szembesülve félelmeivel és az őt ért hatásokkal is.