Egri csillagok (1968) Digitálisan felújítva a bemutató 50. évfordulója alkalmából

Előzetes


Adatlap

Egri csillagok
színes magyar történelmi kalandfilm, 145 perc, 1968 / 2018
rendező: Várkonyi Zoltán
újbóli mozibemutató: 2018. 10. 25.
premier előtti vetítések: október 14-én a 3. Európai Art Mozi Napon
korhatár: 12
forgalmazó: Pannonia Entertainment

Szereplők:

Sinkovits Imre, Kovács István, Venczel Vera, Bárdy György, Bitskey Tibor, Szemere Vera,
Latinovits Zoltán, Agárdy Gábor, Ruttkai Éva, Gobbi Hilda, Koncz Gábor

Alkotók:

rendező: Várkonyi Zoltán
író: Gárdonyi Géza
operatőr: Szécsényi Ferenc
zeneszerző: Farkas Ferenc
vágó: Szécsényi Ferencné
gyártó: Mafilm

Képek

Hol vetítik?

Budapest, Pólus Mozi, Art+ Cinema, Uránia Nemzeti Filmszínház

Miskolc, Művészetek Háza

Szombathely, Agora-Savaria Filmszínház

ISKOLAI VETÍTÉSEK

A fenti helyszíneken és más mozikban is van lehetőség kedvezményes csoportos mozivetítésre iskolai osztályok részére. Igény esetén kérjük, írjon nekünk és segítünk az időpont egyeztetésben és helyszín kiválasztásban.

Kapcsolat: Czinke Zsuzsanna, zsuzsanna.czinke kukac pannonia-entertainment pont com

Letöltések

Egri csillagok
színes magyar történelmi kalandfilm, 145 perc, 1968 / 2018
rendező: Várkonyi Zoltán
főszereplők: Sinkovits Imre, Kovács István, Venczel Vera, Bárdy György, Bitskey Tibor, Szemere Vera, Latinovits Zoltán, Agárdy Gábor, Ruttkai Éva, Gobbi Hilda, Koncz Gábor

Letölthető SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

50 évvel az eredeti bemutató után ismét mozivásznon látható minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmalkotása, az Egri csillagok. Várkonyi Zoltán 1968-ban készült klasszikusa felejthetetlen színészi alakításokkal és monumentális csatajelenetekkel állít emléket Dobó István és az egri várvédők végsőkig kitartó harcának a sokszoros túlerőben lévő török sereg ellen. A Filmalap Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási programjában 4K minőségben felújított történelmi kalandfilm elsőként október 14-én a 3. Európai Art Mozi Nap vetítésein látható, országszerte 11 helyszínen, majd október 25-től további filmszínházakban is bemutatják. A filmklasszikus díszbemutatója október 14-én 16:30-kor lesz a XV. kerületi Pólus Mozi Nagytermében – 4K kópiáról -, ahol a vetítés előtti felvezető beszélgetés vendége Kovács István és Benkő Péter színművészek.
A Gárdonyi Géza azonos című történelmi regényét alapul vevő Egri csillagok az 1500-as években játszódik, amikor a hódító török csapatok feldúlják Magyarországot. Bornemissza Gergely és Cecey Éva gyermekként esik a félszemű Jumurdzsák fogságába, aki foglyait rabszolgának kívánja eladni. Ám a gyerekek megszöknek, és magukkal viszik a babonás férfi talizmánját, akit ezt követően elhagy a szerencséje. Harminc esztendő telik el. 1552-ben járunk, Eger várát teljesen körülzárta a török sereg, Gergely és Éva sorsa pedig ismét összefonódik egykori fogvatartójukéval…Várkonyi Zoltán valós történelmi alapokon nyugvó klasszikusában tanúi lehetünk az egri várvédők Dobó István vezetésével folytatott, kilátástalannak tűnő harcának. Az alkotás egy lebilincselő, kalandos történet keretén belül állít emléket azon bátor, a végsőkig kitartó nőknek és férfiaknak, akik vállt vállnak vetve küzdöttek a várat körülvevő, sokszoros túlerőben lévő török sereg katonái ellen.