A művészet templomai: Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében

Előzetes

Adatlap

Monet és vízililiomai – A víz és a fény bűvkörében
színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019
Rendező: Giovanni Troili
Főszereplők: Elisa Lasowski, Ross King
Gyártó: Ballandi Arts and Nexo Digital
Gyártás éve: 2018
Magyarországi premier: 2019. március 28.
Játékidő: 90 perc
Formátum: 2K DCP, eredeti nyelven, magyar felirattal
Korhatár: 12

Képek

Hol vetítik?

Várkert Bazár, Testőrpalota

https://varkertbazar.jegy.hu/program/monet-es-vizililomai-a-viz-es-a-feny-buvkoreben-varkert-mozi-108367

Várkert Bazár 2022.09.06 18:00
Várkert Bazár 2022.11.08 18:00

Letöltések

Monet és vízililiomai – A víz és fény bűvkörében
színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film, 90 perc, 2019
Rendező: Giovanni Troili
Főszereplők: Elisa Lasowski, Ross King
Magyarországi bemutató: 2019. március 28.

Claude Monet és vízililiomai – Egy mestermű születése a mozikban

Március 28-tól érkezik a magyar mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja, amely az impresszionizmus géniuszának világába és egyik leghíresebb festmény-sorozatának születésébe nyújt betekintést, Ross King Dühödt ámulat – Claude Monet és a Vízililiomok című bestsellere nyomán.

Az író – aki szakértőként is megszólal a filmben – ebben a könyvében levelek és visszaemlékezések alapján mutatja be a legendás festő portréját, és meséli el legemlékezetesebb művészi vállalkozásának történetét.

A háború sújtotta Franciaországban Monet alapjaiban változtatta meg a művészet világát, miután világossá vált számára, hogy alkotásai jelenthetik országa számára a béke, a remény és az ellenállás szimbólumait a vérrel áztatott valóságban. A film bemutatja azt a megszállottságot, ahogyan a hetvenes éveiben járó, családi tragédiákkal és látásának megromlásával sújtott és az alkotással már-már felhagyó festőzseni a vászonra álmodta a fények és a víz iránti csillapíthatatlan rajongását és megalkotta a Vízililomok (Tavirózsák) mintegy 250 festményből álló monumentális sorozatát.

A másfél órás ismeretterjesztő alkotásban megismerhetjük azokat a csodálatos tájakat, ahol alkotott és amelyekből ihletett merített. Kiemelt szerepet kap a filmben Monet Giverny-ben lévő kertje, amelyet ma is az ő eredeti elképzeléseinek megfelelően gondoznak. Narrátorként Elisa Lasowski olasz színésznő vezeti be a nézőket Monet világába és gondolataiba. A film különleges archív felvételeket is felvonultat az alkotó Mesterről, valamint ízelítőt nyújt a párizsi Musée de l’Orangerie, a Musée Marmottan, a Musée d’Orsay és a Musée des Impressionnismes Giverny páratlan gyűjteményéből.

A film Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emelett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is vetítik.

A filmbemutató médiatámogatója a Fidelio Magazin