Royal Opera House 2019/20 – CONCERTO / ENIGMA VARIÁCIÓK / RAYMONDA III. felvonás

Előzetes

Adatlap

CONCERTO / ENIGMA VARIÁCIÓK / RAYMONDA III. felvonás

Élő közvetítés: 2019. november 5. kedd, 20:15
Műholdas ismétlés: 2019. november 10. 15:00
DCP elérhető: 2019. november 26–december 25.
Az előadás hossza: körülbelül 3 óra

Képek

Hol vetítik?

Pólus Mozi 2019.11.10. http://poluscentermozi.hu/film/royal-opera-house-2019-20-concerto-enigma-variaciok-raymonda-iii-felvonas-436
Szolnok, Tisza p’Art Mozi 2019.11.10. http://www.tiszamozi.hu/Programjaink.aspx
Debrecen, Apolló Mozi 2019.11.05. https://apollomozi.hu/program/royal-opera-house-concerto-enigma-variaciok-raymonda-iii-felvonas/

Ez a különleges balett triptichon hűen reprezentálja a Royal Ballet világszínvonalú társulatának sokszínűségét, Marius Petipa és Rudolf Nurejev klasszikusaitól kezdve a társulat saját koreográfusainak munkáiig, amelyek világszerte ismertté tették a brit balettművészetet.

Háttér
Ez a nem mindennapi balett összeállítás, amely a klasszikus orosz balettet ötvözi a Royal Ballet-et világszerte ismertté tevő rezidens koreográfusok munkáival, minden eddiginél jobban reprezentálja a társulat sokszínűségét. Petipa Raymondájának III. felvonása lényegében a klasszikus orosz balettet testesíti meg egyetlen felvonásba sűrítve: csupa ragyogás és precíz technika. Ashton Enigma variációk című műve magában hordozza mindazt, ami a brit balett lényege: Edward Elgar magával ragadó zenéje, a Julia Trevelyan Oman által tervezett színpadkép és Ashton összetéveszthetetlen stílusa együtt egy valóban esszenciálisan brit produkciót alkot. A Concertóban pedig MacMillan a klasszikus technikákat ötvözi a kortárs gondolkodásmóddal, így egészítve ki a programot, amely a társulat művészeti örökségének legszélesebb skáláját hozza el a közönségnek.

A balett triptichon az alábbi művekből áll össze:

Concerto

Fiatalos energia és végtelen tecnikai precizitás egyesül Kenneth MacMillan virtuóz balettjében, Sosztakovics 2. Zongora concertójának dallamaira.

Koreográfus: Kenneth MacMillan
Zene: Dmitrij Sosztakovics
Díszlet, jelmez: Jürgen Rose,
Főszereplők: Anna Rose O’Sullivan, James Hay, Yasmine Naghdi, Ryoichi Hirano, Mayara Magri

Enigma variációk

A brit balett esszenciája, amelyet Edward Elgar zenéje, Julia Trevelyan Oman korszakalkotó színpadképe és Ashton összetéveszthetetlen sítlusa tesz teljessé.

Koreográfia: Frederick Ashton
Zene: Edward Elgar
Díszlet, jelmez: Julia Trevelyan Oman
Főszereplők:
The Lady Elgar – Laura Morera
Edward Elgar – Christopher Saunders
Dorabella – Francesca Hayward
Troyte – Matthew Ball

Raymonda, III. felvonás

Petipa nagyszabású balettklasszikusának harmadik része, az orosz balett egyik legkiemelkedőbb koreográfiáival, Rudolf Nureyev feldolgozásában.

Koreográfia: Rudolf Nurejev
Zene: Alexander Glazunov
Díszlet, jelmez: Barry Kay
Rendező: Christopher Carr
Főszereplők:
Raymonda – Natalia Oszipova
Jean de Briennev – Vadim Muntagirov