Royal Opera House – 2020 – Manon Lescaut

Előzetes

Adatlap

The Royal Opera

Giacomo Puccini: Manon Lescaut

Royal Opera House 2014-es élő közvetítésének felvétele

Nemzetközi bemutató dátuma: 2020. november 3.

Vetíthető: 2020. november 16-ig

Műsoridő: kb. 2 óra 35 perc egy szünettel

 

Főszerepekben: Kristine Opolais, Jonas Kaufmann, Christopher Maltman

Vezényel: Antonio Pappano

Zeneszerző: Giacomo Puccini

Rendezte: Jonathan Kent

Hol vetítik?

Budapest Puskin Mozi 2020.11.15 https://puskinmozi.hu/
Budapest Pólus Mozi 2020.11.15 15:00 https://poluscentermozi.hu/
Szeged Belvárosi Mozi nov. 14.  19 óra https://belvarosimozi.hu/
Debrecen Apolló Mozi TBA https://apollomozi.hu/
Kecskemét Otthon Mozi TBA https://otthon-mozi.hu/
Szolnok Tisza pArt Mozi TBA http://www.tiszamozi.hu/

Képek

Letöltések

Puccini első átütő sikerű operája 30 év után tért vissza a Covent Gardenbe, Jonathan Kent új rendezésében, olyan parádés előadókkal, mint Jonas Kaufmann és Kristine Opolais.

Cselekmény
A modern környezetbe helyezett történetben Manon és a fiatal egyetemista, Des Grieux első találkozásukkor egymásba szeretnek, és együtt elszöknek. Amikor azonban az idős Géronte luxuséletet kínál Manonnak, a lány elhagyja szerelmét.

Manon mégsem tudja elfeledni Des Grieux-t. Des Grieux megpróbálja megszöktetni a lányt, de még mielőtt terve sikerrel járna, Géronte letartóztattatja Manont. Végül mégis megszöknek, de menekülés közben Manon a fáradtságtól összeesik, és meg is hal – Des Grieux karjában.

Háttér

Puccini kottakiadója megpróbálta lebeszélni a zeneszerzőt, hogy Prévost abbé Manon Lescaut és Des Grieux lovag története című regényét adaptálja, mivel Massenet már korábban népszerű operát írt a műből. Puccini azonban tántoríthatatlan volt, szerinte „egy olyan nőnek, mint Manon, több hódolója is akadhat.” Nehézségekkel teli kezdet után (öt librettista szerződött a szöveg opera-átiratára) a Manon Lescaut 1893-as premiere volt Puccini első igazi áttörő sikere: mind a közönség, mind a kritikusok elismerően nyilatkoztak operájáról. Puccini pazar, gazdagon árnyalt partitúrájára fiatalos életigenlés és fülbemászó dallamok jellemzők: Des Grieux és Manon szenvedélyes duettjétől („Vedete? io son fedele”) kiindulva Manon utolsó áriájának mindent elsöprő lehangoltságáig („Sola, perduta, abbandonata”)

A londoni Royal Opera House 2020 őszi-téli mozis közvetítéssorozata

A Royal Opera House jelenleg zárva tartja kapuit a jelenegi pandémiás helyzet miatt, ezért a mozinézők számára kivételesen nem élő közvetítéseket, hanem 2020. őszi-téli repertoárjában egy válogatásprogramot kínál a legsikeresebb élő közvetítések felvételeiből. A népszerű klasszikusokat felvonultató vetítéssorozat a világ 40 országában, több mint 1000 filmszínházban teszi elérhetővé a Covent Garden világszínvonalú balett- és operaelőadásainak megtekintését.

A moziközvetítések őszi-téli évada négy előadást tartalmaz, két balettet és két operát. A vetítéssorozatot a a klasszikus romantikus balett, a Giselle nyitja, majd két opera következik, világsztárokkal a főszerepekben. Manon Lescaut, Puccini első átütő sikerű operájának 2014-es produkciója első alkalommal látható a hazai mozivásznakon, a főszerepeket Jonas Kaufmann és Kristine Opolais alakítja. Ezt Verdi Shakespeare tragédia ihlette műve, a Macbeth követi, amelynek 2018-as produkciója Anna Nyetrebko, Željko Luč és Yusif Eyvazov  főszereplésével az akkor évad kimagaslóan sikeres előadása volt. Végül decemberben az elmaradhatlan karácsonyi klasszikus, a Csajkovszkij fülbemászó zenéje által inspirált A diótörő mesebalettje zárja az őszi-téli vetítéssorozatot, amit hamarosan, 2021-ben újabb előadások követnek majd.

A Royal Opera House moziközvetítéseinek hetedik éve kizárólagos magyarországi forgalmazója a Pannonia Entertainment.

www.pannonia-entertainment.hu
www.facebook.com/RoyalOperaHousekozvetitesek

Letölthető marketing anyagok: https://cloud.pannonia-entertainment.com/index.php/s/Rnaw1zrlifD6p45