Shakespeare’s Globe – Antonius és Kleopátra (Anthony & Cleopatra)

Adatlap

Shakespeare’s Globe: Antonius és Kleopátra (Anthony & Cleopatra)
A londoni Shakespeare’s Globe Színház előadása felvételről, 179 perc, 2015
Az előadást angol nyelven, magyar felirattal vetítjük
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

A darabot Mészöly Dezső műfordítása alapján készített magyar felirattal vetítjük.

Rendező: Jonathan Munby
Szereplők: Ignatius Anthony, Peter Bankolé, Eve Best, Jonathan Bonnici, Phillip Correia, Jolyon Coy, Phil Daniels, Paul Hamilton, James Hayes, Rosie Hilal, Sean Jackson, Daniel Rabin, Sirine Saba, Obioma Ugoala, Clive Wood

Képek

[tribulant_slideshow gallery_id=”51″]

Letöltések

A klasszikus történetben Kleopátra, a csábító és meghökkentően ambiciózus egyiptomi királynő megbabonázta a nagyszerű Marcus Antoniust, a katonát, hadjáratvezetőt, jelenleg a Római birodalom három vezetőjének egyikét. Amikor Antonius a társvezetőkkel vitázik, és mindent kockára tesz Kleopátrával való kapcsolatáért, múló fellángolásával a kettészakadás veszélyének teszi ki a birodalmat.
A római tragédiák sorában a harmadik, az Antonius és Kleopátra a Julius Caesarhoz képest jóval később játszódik időben. Shakespeare művében az erény és a bűn, a mindent elsöprő szerelem és a reálpolitika ötvöződik. Lélegzetelállítóan szép, elegáns sorokból szőtt „tragédiaköltészet” ez. A Globe 2015-es évadának darabja tömören fogalmazza meg a problémákat, mindvégig fondorlatosan átszőve komikus elemekkel. Az Olivier-díjas Eve Best (akit tavalyelőtt a Sok hűhó semmiért Beatricéjeként láthatott a magyar közönség) „feljazza a közönséget” és (Guardian) „elragadóan humoros” (Evening Standard)

A GLOBE SZÍNHÁZRÓL

A Shakespeare’s Globe színház az egykori londoni Globe-nak hű mása, melyet az eredeti közelében építettek fel 1997-ben azzal a céllal, hogy Shakespeare örökzöld művei újra autentikus környezetben jelenhessenek meg. A Globe színpadjának különlegessége, hogy a színpadot mintegy körülöleli a nézőtér, és az előadásba nem ritkán bevonják a közönséget is. Az élőben rögzített előadások a maguk teljességében kerülnek a mozivászonra, kiváló kép- és hangminőséggel és műfordítás alapján készített magyar felirattal. A kitűnő operatőri munkának köszönhetően a nézők úgy érezhetik, mintha maguk is ott lennének a Globe nézőterén. A Globe színházi közvetítések magyarországi forgalmazója a Pannonia Entertainment.