Exhibition on Screen – Lucian Freud: Önarckép

ElőzetesAdatlap


Lucian Freud: A Self Portrait
Angol képzőművészeti film, 80 perc, 2020
Angol nyelven, magyar felirattal

Képek

Hol vetítik?

Budapest Várkert Mozi – 2023. augusztus 1.

Budapest Uránia Nemzeti Filmszínház 2023.01.29-től https://urania-nf.hu/
Jászberény Lehel Filmszínház 2023.01.12-től https://www.lehelfilmszinhaz.hu/
Pécs Apolló Mozi 2023.01.13-tól https://www.apollopecs.hu/
Sátoraljaújhely Latabár Mozi 2023.01.27-től https://latabarmozi.hu/
Székesfehérvár Barátság Mozi 2023.01.19-től https://baratsagmozi.hu/
Szolnok TISZApART MOZI 2023.01.12-től https://www.tiszamozi.hu/

Letöltések

A londoni Királyi Művészeti Akadémia a bostoni Szépművészeti Múzeummal együttműködve első alkalommal gyűjtötte össze és mutatta be 2019. október 27. és 2020. január 26. között Lucian Freud önarcképeit. A kiállítás több mint 50 festményt, nyomtatványt és rajzot vonultatott fel a kortárs brit művészet 2011-ben elhunyt mesterétől, Sigmund Freud unokájától. Napjaink világhírű festője azok közé a XX. századi művészek közé tartozott, akik évtizedeken át következetesen irányították figyelmüket újból és újból önmagukra, s folyamatosan rögzítették önképük változásait.

Amikor megkérdezték Lucian Freudtól, hogy jó modellje-e önmagának, azt válaszolta: „Nem, nem fogadom el azt, amivel akkor szembesülök, amikor magamra nézek; és már itt kezdődik a probléma.” Éppen ez a „probléma” az, ami Freud önarcképeit annyira lenyűgözővé teszi. Minden képével újrakezdte önmaga megfogalmazását.

A kiállítás hét évtized műveit gyűjti egybe, a legkorábbi kép 1939-ben, a legutolsó pedig 64 évvel később készült. A válogatás lenyűgöző betekintést nyújt mind az alkotó pszichéjébe, mind művészi fejlődésébe. A képek nemcsak az öregedés folyamatáról számolnak be, de az önreprezentáció, az önértékelés változásait is tükrözik. Ifjúságában még görög hősnek, Acteonnak látjuk a festőt, végül pedig megereszkedett öregembernek, aki meztelenül áll velünk szemben fűző nélküli bakancsában. Alkotói módszereit a vonalak által dominált, korai grafikus hatású munkáitól egészen a vastag ecsetvonásokból épülő, pasztózus festményekig követhetjük, amelyekben megtalálta a maga stílusát.

Lucian Freud számára a nézés, a megfigyelés aktusával a mindenséget fogja át a tekintet. A kiállításról készült film egyedülálló lehetőség egy nagy kortárs mester művészetének és gondolkodásának megismerésére.