Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra

Előzetes


Adatlap

Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra

természetfilm, 80 perc, 2023
angol nyelven, magyar felirattal
Korhatár: 12

Rendező: Joo Peter

Képek

Hol vetítik

Budapest Uránia Nemzeti Filmszínház   https://urania-nf.hu/
Jászberény Lehel Film-Színház 2024.04.25 https://www.lehelfilmszinhaz.hu/
Miskolc Uránia Mozi 2024.04.20 https://muhamiskolc.hu/
Sátoraljaújhely Latabár Mozi 2024.04.18 https://latabarmozi.hu/
Szentendre P’Art Mozi 2024.04.22 https://partmozi.hu/
Szolnok TISZApART MOZI 2024.04.18 https://www.tiszamozi.hu/
Szombathely Agora Savaria Filmszínház 2024.04.18 https://savariamozi.hu/
Visegrád Duna Mozi 2024.04.26 https://www.visegrad.hu/

Letöltések

Fedezze fel az életet Indonézia távoli szigeteinek esőerdeiben! Kameránk intim és érzéki élményt közvetít a Mentawai-szigetek őslakosainak életéről – annak szépségével és sebezhetőségével. A film főszereplője két sámán egy olyan elszigetelt, vadászó-gyűjtögető kultúrában, amely még a szövést vagy a fazekasságot sem ismeri. Archaikus hagyományaik mégis összetettek, megőrzésre méltók.

A film bemutatja az őslakos törzs mindennapi életét, spirituális világukat, valamint saját kultúrájuk és természetes élőhelyük megőrzése iránti elkötelezettségüket. A fakitermelő vállalatok veszélyeztetik a szigetek törékeny ökoszisztémáját!

Ritka történelmi felvételek és archív anyagok mesélnek az őslakos kultúra tudatos, évtizedes elnyomásáról – de főszereplőink és a dzsungelben élő utolsó törzsek ellenálló képességéről is. A főszereplő, Aman Lau Lau apó évtizedeken át vezetője volt ennek a küzdelemnek, és törzsük történelmének egyik kulcspontján találkozott a szumátrai kormányzóval.

A film második része a geopolitikai összefüggéseket tárja fel, és egy új generációt mutat be, amely csatlakozik főszereplőinkhez a környezetük és kultúrájuk megőrzéséért folytatott harcukban – egy jelentősebb indonéziai mozgalom részeként.