Miles Davis: Birth of the Cool

Előzetes

Adatlap

Miles Davis: Birth of the Cool
színes, amerikai-angol zenés életrajzi dokumentumfilm, 115 perc, 2019
Rendező: Stanley Nelson
Producer: Nicole London
Vágó: Lewis Erskine, Natasha Livia Mottola, Yusuf Kapadia
Zene: Miles Davis

Bemutató. 2019. augusztus 29.

Korhatár: 12

Képek

Previous Image
Next Image

info heading

info content

Hol vetítik?

Uránia Nemzeti Filmszínház https://urania-nf.hu/film/miles-davis-birth-of-the-cool

További vetítések országszerte egyeztetés alatt, rövidesen publikáljuk a teljes mozilistát.

Letöltések

Miles Davis: Birth of the Cool – A jazzlegenda portréja a mozikban

Látnok, újító és alkotó, aki szembeszállt a kategorizálással, és megtestesített mindent, ami menő. Az augusztus végétől mozikba kerülő, Birth of the Cool című zenés dokumentumfilm Miles Davis életébe és pályafutásába enged betekintést, a zenei és popkulturális ikon saját szavaira és önéletrajzára alapozva.

A kultikus Sundance Filmfesztiválon debütált filmben eddig soha nem látott archív felvételekből és a barátokkal, alkotótársakkal folytatott, személyes hangulatú beszélgetésekből bomlik ki Miles Davis portréja, aki számára a művészet jelentett mindent. Olyan világhírű zenészek vallanak róla a filmben amely Davis forradalmian újszerű hangszerelése miatt mérföldkőnek számító válogatáslemezéről kapta a címét mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter, Jimmy Cobb, Lee Konitz, Carlos Santana vagy Flea a The Red Hot Chili Peppersből.

Mindazon megaláztatás dacára, amelyet a szegregáció miatt kellett elszenvednie, Davist semmi nem állíthatta meg abban, hogy valóra váltsa álmát, és megalkossa a zenei kifejezésmód merőben új formáját. Davis társaival együtt már-már tudományos módszerekkel dolgozott azon, hogy a zenei kísérletezés révén a jazz hangzása és líraisága kiteljesedhessen. Munkájuk hatása a mai napig érezhető.

Ahogy a film egyre jobban belemerül a múltbéli szerelmek, személyes kapcsolatok és függőségek szövevényébe, úgy jelenik meg előttünk Miles Davis, a magánember: a félelmet nem ismerő, magával ragadó személyiség, akinek áradó intellektuális energiáit csak személyes bizonytalanságai korlátozzák. A Emmy-díjas rendező, Stanley Nelson nagyívű életrajzi dokumentumfilmje révén eddig soha nem tapasztalt mélységben érthetjük meg az egyik legnagyobb modern amerikai művészt.

A feliratos portréfilmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, első alkalommal augusztus 30-án 20:00 órakor. Emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is látható lesz, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek részletes listája a https://www.facebook.com/PannoniaEntertainment/ oldalon olvasható.

Miles Davis: Birth of the Cool
színes, amerikai-angol zenés életrajzi dokumentumfilm, 115 perc, 2019 (12)
Rendező: Stanley Nelson
Producer: Nicole London
Vágó: Lewis Erskine, Natasha Livia Mottola, Yusuf Kapadia
Zene: Miles Davis

Bemutató. 2019. augusztus 29.