POLONIA AKCIÓ 1920

Előzetes


Adatlap

POLONIA AKCIÓ 1920

Színes magyar dokumentumfilm, 2023

rendező: Kiss Sándor és Kussinszky Kornél

Bemutató: 2023. november 09.

Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Képek

Hol vetítik

Budapest Lurdy Mozi https://lurdymozi.hu/
Budapest Tabán Mozi https://tabanartmozi.hu/
Budapest Kino Café https://kinocafemozi.hu/
Budapest Uránia Nemzeti Filmszínház https://urania-nf.hu/
Cegléd George Pal Filmszínház https://mozicegled.hu/
Jászberény Lehel Film-Színház https://www.lehelfilmszinhaz.hu/
Sátoraljaújhely Latabár Mozi https://latabarmozi.hu/

Letöltések

1919-től az oroszországi polgárháborúban elért sikereken felbátorodott bolsevik vezetők, Lenin és Trockij reálisnak látták, hogy elérjék a kommunista világforradalmat. Ehhez a híd az újjáalakuló Lengyelország volt: elbukása esetén a kommunizmus könnyedén terjedhetett volna tovább Nyugat-Európa szerte. A döntő csatára 1920 nyarán Varsó körzetében került sor.
Az ütközet előtti pillanatokban a lengyel hadseregnek gyakorlatilag nem volt már lőszer tartaléka, a hadianyag szállítást pedig az Európa szerte megerősödött, Szovjet-Oroszországot támogató munkásmozgalmak bojkottja is ellehetetlenítette. Magyarországnak a trianoni diktátum értelmében tilos volt hadianyagot gyártania és szállítania, magyar katonákat pedig sem Csehszlovákia, sem Románia nem volt hajlandó átengedni a területén. Magyarország mégis a lengyelek megsegítése mellett döntött.
A korabeli haditechnikát felvonultató, játékfilmes elemekkel tarkított dokumentumfilm az ide vezető politikai, diplomáciai és katonai eseményeket dolgozza fel, nemzetközi szakértő gárda közreműködésével.