Royal Opera House – 2020 őszi-téli mozis közvetítéssorozata

Előadás ismertetők

The Royal Opera

Adolphe Adam: Giselle

A Royal Ballet 2016-os élő közvetítésének felvétele

Nemzetközi bemutató dátuma: 2020. október 20.

Vetíthető: 2020. november 2-ig

Műsoridő: kb. 2 óra 15 perc egy szünettel

 

Főszerepekben: Marianela Nunez, Vadim Muntagirov

Koreográfus: Marius Petipa, Jean Coralli és Jules Perrot nyomán

Zenéjét szerezte: Adolphe Adam, átdolgozás: Joseph Horovitz

Cselekmény: Théophile Gautier, Heinrich Heine nyomán

Rendező és producer: Peter Wright
Közreműködik a Royal Opera House Zenekara

A Giselle a klasszikus romantikus balett iskolapéldája. A földi szerelemről szól, mely a síron túl is folytatódik. A balett címszerepét alakítani a balettirodalom egyik legkomolyabb kihívása, ugyanis egy ártatlan, elcsábított parasztlány, Giselle megbocsájtó szellemmé válik, aki kiragadja kedvesét a halál torkából. A balerina számára az alakítás jól elválasztható, ellentétes két részből áll: az I. felvonásban naivnak, természetesnek kell lennie, földi érzelmekkel gazdagon, élettelin kell táncolnia; míg a II. felvonásban könnyeddé, légiessé kell válnia, éterien kell táncolnia, mintha nem hús-vér ember lenne.

Peter Wright produkciójában a balett e kettőssége tökéletesen megjelenik: az első felvonás gazdagon árnyalt naturalista részletekkel, míg a második holdfény által megvilágított kísérteties, eszményi szépség csupán.

 

The Royal Opera

Giacomo Puccini: Manon Lescaut

Royal Opera House 2014-es élő közvetítésének felvétele

Nemzetközi bemutató dátuma: 2020. november 3.

Vetíthető: 2020. november 16-ig

Műsoridő: kb. 2 óra 35 perc egy szünettel

 

Főszerepekben: Kristine Opolais, Jonas Kaufmann, Christopher Maltman

Vezényel: Antonio Pappano

Zeneszerző: Giacomo Puccini

Rendezte: Jonathan Kent

Puccini első átütő sikerű operája 30 év után tért vissza a Covent Gardenbe, Jonathan Kent új rendezésében, olyan parádés előadókkal, mint Jonas Kaufmann és Kristine Opolais.

Cselekmény
A modern környezetbe helyezett történetben Manon és a fiatal egyetemista, Des Grieux első találkozásukkor egymásba szeretnek, és együtt elszöknek. Amikor azonban az idős Géronte luxuséletet kínál Manonnak, a lány elhagyja szerelmét.

Manon mégsem tudja elfeledni Des Grieux-t. Des Grieux megpróbálja megszöktetni a lányt, de még mielőtt terve sikerrel járna, Géronte letartóztattatja Manont. Végül mégis megszöknek, de menekülés közben Manon a fáradtságtól összeesik, és meg is hal – Des Grieux karjában.

Háttér

Puccini kottakiadója megpróbálta lebeszélni a zeneszerzőt, hogy Prévost abbé Manon Lescaut és Des Grieux lovag története című regényét adaptálja, mivel Massenet már korábban népszerű operát írt a műből. Puccini azonban tántoríthatatlan volt, szerinte „egy olyan nőnek, mint Manon, több hódolója is akadhat.” Nehézségekkel teli kezdet után (öt librettista szerződött a szöveg opera-átiratára) a Manon Lescaut 1893-as premiere volt Puccini első igazi áttörő sikere: mind a közönség, mind a kritikusok elismerően nyilatkoztak operájáról. Puccini pazar, gazdagon árnyalt partitúrájára fiatalos életigenlés és fülbemászó dallamok jellemzők: Des Grieux és Manon szenvedélyes duettjétől („Vedete? io son fedele”) kiindulva Manon utolsó áriájának mindent elsöprő lehangoltságáig („Sola, perduta, abbandonata”)

 

The Royal Ballet

Giuseppe Verdi: Macbeth

A Royal Opera House 2018-as élő közvetítésének felvétele

Nemzetközi bemutató dátuma: 2020. november 25.

Vetíthető: 2020. december 8-ig

 

Műsoridő: kb. 3 óra 20 perc egy szünettel

Főszerepekben: Anna Nyetrebko, Željko Lučić, Ildebrando D’Arcangelo, Yusif Eyvazov

Vezényel: Antonio Pappano

Zeneszerző: Giuseppe Verdi

Rendezte: Phyllida Lloyd

A Shakespeare tragédia ihlette Verdi operát Antonio Pappano vezényli, a sztár énekesek közt ott találjuk Anna Nyetrebkót, Željko Lučićot és Ildebrando D’Arcangelót.

Verdi egy életen át rabja volt Shakespeare műveinek. Ez a szerelem a Macbethtel kezdődött, azzal a darabbal, amelyet „az emberiség egyik legnagyobb alkotásá”-nak tartott. Librettistájával, Francesco Maria Piavéval Verdi arra vállalkozik, hogy „valami rendkívülit” hozzon létre. Zsenialitásuk a librettó minden hangjegyében felismerhető. Verdi e darabjában a legteátrálisabb: démoni energiáktól duzzad.

A hadvezér Macbeth Skócia királyának oldalán harcol, azonban ‒ amikor boszorka küldöttek azt jósolják, hogy maga is király lesz ‒ könyörtelen ambíció sarkallja őt és feleségét szörnyű tettek elkövetésére. A gyilkosságok árán valóban király lesz, de intrikák és mészárlás fémjelzik rövid, elátkozott uralmát. A boszorkák egy másik jóslata is teljesül: Macbeth és felesége életüket vesztik, és győzedelmeskedik az igazság.

Phyllida Lloyd a The Royal Opera számára rendezett, 2002-es produkciója gazdagon árnyalt; a fekete, a vörös és az arany színek dominálnak benne. A boszorkákat Anthony Ward jelmeztervező furcsa, bíbor turbános teremtményeknek álmodta meg, akik minden időkben a Sors küldöttei. Lloyd Macbeth gyermektelenség miatti mély fájdalmát érzi meghúzódni a szörnyű tettek hátterében. A The Royal Opera jelen előadása Verdi 1865-ös, párizsi opera-átdolgozását vette alapul, amelyben szerepel Lady Macbeth izgalmas “La luce langue” áriája.

 

The Royal Ballet

Csajkovszkij: A diótörő

A Royal Ballet 2016-os élő közvetítésének felvétele

Nemzetközi bemutató dátuma: december 10.

Vetíthető: december 23-ig

Műsoridő: kb. 2 óra 20 perc egy szünettel

 

Főszerepekben: Lauren Cuthbertson, Federico Bonelli, Francesca Hayward, Alexander Campbell

Koreográfia: Peter Wright, Marius Petipa nyomán

Producer és rendező: Peter Wright

A Royal Ballet Peter Wright 90. születésnapját ezzel a csodálatos klasszikus balett előadással ünnepelte 20016-ban, amelyet Csajkovszkij közkedvelt zenéje ihletett.

A Royal Ballet ragyogó A diótörő produkcióját Peter Wright alkotta meg 1984-ben Lev Ivanov eredeti koreográfiája alapján, és bátran kijelenthetjük, azóta is Európa-szerte a legkedveltebb balett-előadások egyike. Csajkovszkij tündöklő muzsikája, a káprázatos jelmezek és díszletek és a Royal Ballet magával ragadó tánca minden korosztály számára igazi karácsonyi élménnyé teszik az előadást. Az idei évadban az örökzöld darab 2016-os előadásának a felvételét láthatják a nézők. Egy igazi klasszikus, kihagyhatatlan alapmű a karácsonyi időszakban a család apraja-nagyjának.

A londoni Royal Opera House közvetítéseinek magyarországi forgalmazója a Pannónia Szórakoztató Kft.

Képek

Előzetes

Hamarosan.

A londoni Royal Opera House 2020 őszi-téli mozis közvetítéssorozata

A Royal Opera House jelenleg zárva tartja kapuit a jelenegi pandémiás helyzet miatt, ezért a mozinézők számára kivételesen nem élő közvetítéseket, hanem 2020. őszi-téli repertoárjában egy válogatásprogramot kínál a legsikeresebb élő közvetítések felvételeiből. A népszerű klasszikusokat felvonultató vetítéssorozat a világ 40 országában, több mint 1000 filmszínházban teszi elérhetővé a Covent Garden világszínvonalú balett- és operaelőadásainak megtekintését.

A moziközvetítések őszi-téli évada négy előadást tartalmaz, két balettet és két operát. A vetítéssorozatot a a klasszikus romantikus balett, a Giselle nyitja, majd két opera következik, világsztárokkal a főszerepekben. Manon Lescaut, Puccini első átütő sikerű operájának 2014-es produkciója első alkalommal látható a hazai mozivásznakon, a főszerepeket Jonas Kaufmann és Kristine Opolais alakítja. Ezt Verdi Shakespeare tragédia ihlette műve, a Macbeth követi, amelynek 2018-as produkciója Anna Nyetrebko, Željko Luč és Yusif Eyvazov  főszereplésével az akkor évad kimagaslóan sikeres előadása volt. Végül decemberben az elmaradhatlan karácsonyi klasszikus, a Csajkovszkij fülbemászó zenéje által inspirált A diótörő mesebalettje zárja az őszi-téli vetítéssorozatot, amit hamarosan, 2021-ben újabb előadások követnek majd.

A Royal Opera House moziközvetítéseinek hetedik éve kizárólagos magyarországi forgalmazója a Pannonia Entertainment.

www.pannonia-entertainment.hu
www.facebook.com/RoyalOperaHousekozvetitesek

Letölthető marketing anyagok: https://cloud.pannonia-entertainment.com/index.php/s/Rnaw1zrlifD6p45