Rólunk

A Pannonia Entertainment Ltd. / Pannónia Szórakoztató Kft. családi vállalkozás, 2012-ben alapította Elsässer Klaudia és Farkas Attila házaspár. Elsässer Klaudia kétdiplomás, három nyelv szakos tanári diplomával, tizennégy évi könyv-főszerkesztői tapasztalattal; Farkas Attila pedig közel huszonöt évi mozivezetői és vendéglátóipari háttérrel ugrott a „társművészetek a mozivásznon” műfajaiba, elsőként még 2010-ben, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház külsős, vezető beosztású munkatársaként, és nagy részt vállalt a MET, Bolsoj és NT Live helyi bevezetésében és népszerűsítésében, a közönséggel való kommunikációban, a Bartók rádió élő közvetítéssorozatának megszervezésében. Farkas Attila emellett több évig üzemeltette a filmszínház kávézóját is, ahol együtt irodalmi és zenés esteket szerveztek, Klaudia pedig opera, színház és balett tematikában tartott angol és francia nyelvórákat, nyelvi klubot, illetve nyilatkozott a televízióadók és rádiócsatornák munkatársainak vetített kulturális programokról. 2013-tól már csak a Pannoniára koncentráltak.

A kis csapatot idővel külsősként kiegészítette egy nem kevésbé fontos háttér team: Zsarnai Gábor marketinges és Mihálszky Balázs IT szakember, később őket váltotta Lunczer Gábor filmvásárló és marketinges szakember, valamint Orosz Dávid IT szakember.

A Pannonia Entertainment első önálló címe a Led Zeppelin: Celebration Day és a Queen: Hungarian Rhapsody című koncertfilm volt. Ez utóbbi azóta is igen népszerű, újból és újból meghosszabbított címének számít. A magyarországi terjesztői feladatköröket átlátva Kelet-Közép-Európára jogosíttatott nem kisebb intézmények teljes évadait, mint a londoni Royal Opera House (melyhez élő cseh és lengyel feliratot is sikerült kiharcolnia), a londoni Shakespeare’s Globe vagy a Stratford-upon-Avon-i Royal Shakespeare Company, a Stage Russia vagy éppen a Scala. Shakespeare születésének és halálának évfordulóján különleges, gyakran ingyenes gálaműsorral emlékszik meg a brit bárdra. Ebben segítségére van a British Council, a Magyarországi Angoltanárok Egyesülete (IATEFL-H) és nem utolsósorban a Magyar Shakespeare Bizottság.
A mozis forgalmazásba beletanulva televíziós forgalmazásba kezdett, így hét, műfordítás alapján készült magyar felirattal ellátott Globe előadást adott el a Duna TV-nek és a Duna Wordnek.

Ezen a sikeren felbuzdulva hamarosan teljes körű jogokat kapott az Art Beats, Magyarországon A művészet templomai címen ismert sorozat tagjaira, Pán-Közép-Kelet-Európára. A sorozat hazánkban különösen népszerű – 12 000 látogatónál is többel dicsekedhet a Vatikáni Múzeum és a Firenze és Uffizi képtár – köszönhetően a fokozott marketingtevékenységnek, a filmek hosszan tartó játszásának és nem utolsó sorban a magyar átlagnéző magas fokú alapműveltségének, kulturális kíváncsiságának. Olyan címek jelentek meg a mára közel negyven tagú sorozat részeként, mint a Scala, Leonardo, Pápai bazilikák, Tintoretto, Gauguin, Mona Lisa, Prado, Frida Kahlo, Modigliani, Botticelli, Raffaello, Caravaggio, Pompeji. Megjelenés előtt áll a Tutanchamon, Napóleon, Egyiptomi Múzeum, Velence, Munch.

Attila jó mozis vénával ráérzett, lenne igény a hajdan volt sikerfilmek digitalizált változatait ismét mozikban bemutatni. A sor az Aliennel és Alienszel kezdődött, melyek szinte egy időben kerültek Magyarországon, és immár Csehországban is bemutatásra. 2015-ben megalakult a Pannónia csehországi bázisa, 2016-ban a lengyelországi.
A Pannonia Entertainment volt az első event cinemával (társművészetek a vásznonnal) foglalkozó cég, amely gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatot teremtett Kínával. Ezt lovagolta meg a MusicScreen is, amikor a Rolling Stones Havana Moon című koncertjét a Pannonián keresztül juttatta el Pekingbe – Mick Jagger örömére.
Pop-rockzenei kínálata pazar: Miles Davis és Ella Fitzgerald zenés dokumentumfilmek vártak a 2019 őszén-telén moziba látogatókra.

A Pannonia Entertainment-nek világszinten is különlegessége, hogy igyekszik a társművészetek teljes spektrumát bemutatni; valamit az, hogy terjesztői feladatain kívül rengeteg rendezvényszervező és népművelő feladatot lát el, happeningeket, performance-okat szervez. A 2001: Űrodüsszeia corvinbeli bemutatójára meghívta a pódiumbeszélgetésre többek közt Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst; az A Hard Day’s Nightot a Blackbirds nevű magyar zenekar koncertjébe ágyazta, a Vissza a jövőbe! című klasszikusnál egész napos beöltözős-autós-relikviás bulit szervezett a Corvin munkatársaival, a Vuk újrabemutatásánál egész napos gyermekrendezvényt szerzvezett az Urániával és a Filmarchívummal karöltve, a Volt egyszer egy vadnyugat 4K-s restaurált kópiájának díszbemutatójára pedig elhívta Claudia Cardenalét, aki a miskolci Cinefesten életműdíjat is átvehetett. 2022 márciusában a Mephisto című magyar klasszikus újrabemutatásakor szervez alkotóművészeti pályázatot és kiállítást ifjú képzőművészek, illetve tehetséges középiskolások és felsőoktatási hallgatók számára a cinema MOM-ban a Magyar Nemzeti Filmintézettel és Filmarchívummal karöltve.

Újabban a magyar természetfilm szerelmese: a Vad Kunság, Gemenc, Vad Balaton, Vad erdők, vad bércek, Aqua hungarica – Vad víz mozis terjesztője. 2022-ben jelenik meg a Vad víz: múlt és jelen című hazai természetfilm.

Kínálatába jól beleillik a nemzetközi sikerek után a hazai filmremekek újrabemutatása: a Vuk, A Pál utcai fiúk, Az én XX. századom, A tanú, Az egri csillagok, a Macskafogó, a Mephisto. Együttműködő partnere a Magyar Nemzeti Filmarchívum.
Az operarajongók mellett – Anna Nyetrebko és Jonas Kaufmann, Pavarotti áriaestjei méltán varázsolják el a hazai közönséget.
Igen jó kapcsolatot ápol a legtöbb európai és a pekingi Operaházzal, a londoni Brit Filmintézettel, a Universal lemezkiadójával, a Müpával és a Magyar Állami Operaházzal, a Bartók rádióval, a Klasszik rádióval, az M5-tel és a Duna televízióval, a Fidelióval és a Papagenóval.

A társaság 2017-ben egy új céget alapítva megszerezte a Budapesti Pólus Centerben levő 6 termes 1 500 férőhelyes multiplex üzemeltetési jogait, ahol 300 000 látogató fordul meg egy évben. 2021. szeptember 30-án nyithatta meg második kereskedelmi moziját, az 5 termes, 600 férőhelyes, XII. kerületi cinema MOM-ot, majd 2022 júniustól a Gobuda (Eurocenter) 6 termes multiplex mozit több mint 1000 férőhellyel. 2023. január 01-jétől már a belvárosi Artplusz Cinema Art mozi és kávézó üzemeltetésével a negyedik mozi üzemeltetését kezdte meg. A belvárosi művészmozit 3 termesre bővítette, és teljeskörűen felújította. 2023. február 1-jén vette át a Lurdy kereskedelmi mozi üzemeltetési jogát, mely 10 teremmel rendelkezik, ami 1 800 széket foglal magában. Éves látogatószáma 300 000 fő. Így jelenleg 30 mozitermet, közel 5 000 férőhellyel működtet Budapesten, az országos mozis piac második legnagyobb szereplőjeként.

Hazai lelkes, dolgos, elhivatott mozisok és pedagógusok nélkül azonban nem érhetne el sikereket! Ezúton is köszönjük a programming során nekünk szavazott bizalmat, valamint minden kedves nézőnk figyelmét! Igyekszünk nem okozni csalódást!