Rólunk

A Pannonia Entertainment Ltd. / Pannónia Szórakoztató Kft. családi vállalkozás, 2012-ben alapította Elsässer Klaudia és Farkas Attila házaspár. Elsässer Klaudia kétdiplomás, három nyelv szakos tanári diplomával, tizennégy évi könyv-főszerkesztői tapasztalattal; Farkas Attila pedig közel huszonöt évi mozivezetői és vendéglátóipari háttérrel ugrott a „társművészetek a mozivásznon” műfajaiba, elsőként még 2010-ben, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház külsős, vezető beosztású munkatársaként, és nagy részt vállalt a MET, Bolsoj és NT Live helyi bevezetésében és népszerűsítésében, a közönséggel való kommunikációban, a Bartók rádió élő közvetítéssorozatának megszervezésében. Farkas Attila emellett több évig üzemeltette a filmszínház kávézóját is, ahol együtt irodalmi és zenés esteket szerveztek, Klaudia pedig opera, színház és balett tematikában tartott angol és francia nyelvórákat, nyelvi klubot, illetve nyilatkozott a televízióadók és rádiócsatornák munkatársainak vetített kulturális programokról. 2013-tól már csak a Pannoniára koncentráltak.

A kis csapatot idővel külsősként kiegészítette egy nem kevésbé fontos háttér team: Zsarnai Gábor marketinges és Mihálszky Balázs IT szakember, később őket váltotta Lunczer Gábor filmvásárló és marketinges szakember, valamint Orosz Dávid IT szakember.

A Pannonia Entertainment első önálló címe a Led Zeppelin: Celebration Day és a Queen: Hungarian Rhapsody című koncertfilm volt. Ez utóbbi azóta is igen népszerű, újból és újból meghosszabbított címének számít. A magyarországi terjesztői feladatköröket átlátva Kelet-Közép-Európára jogosíttatott nem kisebb intézmények teljes évadait, mint a londoni Royal Opera House (melyhez élő cseh és lengyel feliratot is sikerült kiharcolnia), a londoni Shakespeare’s Globe vagy a Stratford-upon-Avon-i Royal Shakespeare Company, a Stage Russia vagy éppen a Scala. Shakespeare születésének és halálának évfordulóján különleges, gyakran ingyenes gálaműsorral emlékszik meg a brit bárdra. Ebben segítségére van a British Council, a Magyarországi Angoltanárok Egyesülete (IATEFL-H) és nem utolsósorban a Magyar Shakespeare Bizottság.
A mozis forgalmazásba beletanulva televíziós forgalmazásba kezdett, így hét, műfordítás alapján készült magyar felirattal ellátott Globe előadást adott el a Duna TV-nek és a Duna Wordnek.

Ezen a sikeren felbuzdulva hamarosan teljes körű jogokat kapott az Art Beats, Magyarországon A művészet templomai címen ismert sorozat tagjaira, Pán-Közép-Kelet-Európára. A sorozat hazánkban különösen népszerű – 12 000 látogatónál is többel dicsekedhet a Vatikáni Múzeum és a Firenze és Uffizi képtár – köszönhetően a fokozott marketingtevékenységnek, a filmek hosszan tartó játszásának és nem utolsó sorban a magyar átlagnéző magas fokú alapműveltségének, kulturális kíváncsiságának. Olyan címek jelentek meg a mára közel negyven tagú sorozat részeként, mint a Scala, Leonardo, Pápai bazilikák, Tintoretto, Gauguin, Mona Lisa, Prado, Frida Kahlo, Modigliani, Botticelli, Raffaello, Caravaggio, Pompeji. Megjelenés előtt áll a Tutanchamon, Napóleon, Egyiptomi Múzeum, Velence, Munch.

Attila jó mozis vénával ráérzett, lenne igény a hajdan volt sikerfilmek digitalizált változatait ismét mozikban bemutatni. A sor az Aliennel és Alienszel kezdődött, melyek szinte egy időben kerültek Magyarországon, és immár Csehországban is bemutatásra. 2015-ben megalakult a Pannónia csehországi bázisa, 2016-ban a lengyelországi.
A Pannonia Entertainment volt az első event cinemával (társművészetek a vásznonnal) foglalkozó cég, amely gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatot teremtett Kínával. Ezt lovagolta meg a MusicScreen is, amikor a Rolling Stones Havana Moon című koncertjét a Pannonián keresztül juttatta el Pekingbe – Mick Jagger örömére.
Pop-rockzenei kínálata pazar: Miles Davis és Ella Fitzgerald zenés dokumentumfilmek vártak a 2019 őszén-telén moziba látogatókra.

A Pannonia Entertainment-nek világszinten is különlegessége, hogy igyekszik a társművészetek teljes spektrumát bemutatni; valamit az, hogy terjesztői feladatain kívül rengeteg rendezvényszervező és népművelő feladatot lát el, happeningeket, performance-okat szervez. A 2001: Űrodüsszeia corvinbeli bemutatójára meghívta a pódiumbeszélgetésre többek közt Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst; az A Hard Day’s Nightot a Blackbirds nevű magyar zenekar koncertjébe ágyazta, a Vissza a jövőbe! című klasszikusnál egész napos beöltözős-autós-relikviás bulit szervezett a Corvin munkatársaival, a Vuk újrabemutatásánál egész napos gyermekrendezvényt szerzvezett az Urániával és a Filmarchívummal karöltve, a Volt egyszer egy vadnyugat 4K-s restaurált kópiájának díszbemutatójára pedig elhívta Claudia Cardenalét, aki a miskolci Cinefesten életműdíjat is átvehetett. 2022 márciusában a Mephisto című magyar klasszikus újrabemutatásakor szervez alkotóművészeti pályázatot és kiállítást ifjú képzőművészek, illetve tehetséges középiskolások és felsőoktatási hallgatók számára a cinema MOM-ban a Magyar Nemzeti Filmintézettel és Filmarchívummal karöltve.

Újabban a magyar természetfilm szerelmese: a Vad Kunság, Gemenc, Vad Balaton, Vad erdők, vad bércek, Aqua hungarica – Vad víz mozis terjesztője. 2022-ben jelenik meg a Vad víz: múlt és jelen című hazai természetfilm.

Kínálatába jól beleillik a nemzetközi sikerek után a hazai filmremekek újrabemutatása: a Vuk, A Pál utcai fiúk, Az én XX. századom, A tanú, Az egri csillagok, a Macskafogó, a Mephisto. Együttműködő partnere a Magyar Nemzeti Filmarchívum.
Az operarajongók mellett – Anna Nyetrebko és Jonas Kaufmann, Pavarotti áriaestjei méltán varázsolják el a hazai közönséget.
Igen jó kapcsolatot ápol a legtöbb európai és a pekingi Operaházzal, a londoni Brit Filmintézettel, a Universal lemezkiadójával, a Müpával és a Magyar Állami Operaházzal, a Bartók rádióval, a Klasszik rádióval, az M5-tel és a Duna televízióval, a Fidelióval és a Papagenóval.

A társaság 2017-ben egy új céget alapítva megszerezte a Budapesti Pólus Centerben levő 6 termes 1 500 férőhelyes multiplex üzemeltetési jogait, ahol 300 000 látogató fordul meg egy évben. 2021. szeptember 30-án nyithatta meg második kereskedelmi moziját, az 5 termes, 600 férőhelyes, XII. kerületi cinema MOM-ot, majd 2022 júniustól a Gobuda (Eurocenter) 6 termes Multiplex mozit több mint 1000 férőhellyel. 2023 január 01.-től már a belvárosi Artplusz Cinema Art mozi és kávézó üzemeltetésével a negyedik mozi üzemeltetését kezdte meg. Jelenleg 19 mozitermet, több mint 3200 férőhellyel működtet Budapesten, az országos mozis piac második legnagyobb szereplőjeként.

Hazai lelkes, dolgos, elhivatott mozisok és pedagógusok nélkül azonban nem érhetne el sikereket! Ezúton is köszönjük a programming során nekünk szavazott bizalmat, valamint minden kedves nézőnk figyelmét! Igyekszünk nem okozni csalódást!