Exhibition – A húsvét a művészetben

Előzetes

Adatlap

Exhibition – A húsvét a művészetben

Angol képzőművészeti film, 85 perc, 2020
Angol nyelven, magyar felirattal ,2K, DCP, Art filmnek besorolva

Rendező: Phil Grabsky

Korhatár: 12

Forgalmazó: Pannonai Entertainment

Bemutató: 2022.04.21

Képek

Hol vetítik?

Budapest, Várkert Mozi, 2024. március 23. 18:00

Budapest Várkert Bazár 2023.04.01. 18:00
Budapest Várkert Bazár 2023.04.04. 18:00

Letöltések

Látványos film az emberiség történelmének egyik legkiemelkedőbb eseményéről, Jézus Krisztus kereszthaláláról és feltámadásáról, áprilisi 15-től az Uránia Nemzeti Filmszínházban és április 21-től országszerte az art mozikban.

A valaha létrejött legnagyszerűbb képzőművészeti alkotásokat bemutató dokumentumfilm, amelyet a műkincsek kiállítási helyén, a múzeumokban és galériákban forgattak. Caravaggio, Leonardo, Raffaello, Michelangelo, Tiziano, El Greco, Rubens, Rembrandt és Salvador Dalí megkerülhetetlen munkáit állítja a középpontba. 

„Aki érdeklődik a képzőművészet vagy a vizuális kultúra iránt, annak mindenekelőtt ismernie kell a kereszténység alapjait.”  Rachel Campbell-Johnston, The Times

Krisztus halála és feltámadása a nyugati civilizáció egyik megkerülhetetlen toposza volt az elmúlt 2000 évben. Egyszersmind talán minden idők legjelentősebb történelmi ténye is, melyet hitelesen közvetítenek az evangéliumok, és megkapóan ábrázolnak különböző korok nyugati mesterei.

Akármilyen stílusban születtek is ezen képzőművészeti műremekek, bármilyen felfogásúak is – győzedelmesként vagy kitaszítottként értelmezik-e Krisztust, éteri vagy kézzelfogható módon ábrázolják-e a körülményeket –, egyben közösek: mind ugyanarra a kritikus mozzanatra koncentrálnak.

Ez a szemet gyönyörködtető dokumentumfilm a húsvét ünnepkörét járja körbe, azt vizsgálja, hogyan jelenik meg az ó-, kora kereszténységtől kezdve napjaink reform kereszténységéig a képzőművészetben.       

A Jeruzsálemben, az USA-ban és Európa-szerte felvett képkockák segítségével azt térképezi fel a rendező, milyen különböző módokon ábrázolták Krisztus passiótörténetét többszáz éven keresztül. Nekünk, akik e filmet és így a műalkotásokat szemléljük, mindez közös történetünk: kultúrkörünk alapja.